2013. márc. 17.

Das Jahr 1913

A Nagy Jubileumi Esztendő


Minden évben bőven ünnepelhetünk évfordulókat, de a 2013-as év mintha sűrűbbnek ígérkezne a tavalyinál (akkor a zenevilág ünnepelt töményen: a "nagy nemzedék" Solti György, Kurt Sanderling, Erich Leinsdorf, Günter Wand lett volna 100 éves, közülük Sanderling 98 évet élt!)


Idén 100 éve, hogy elhunyt Bacher Vilmos, Vámbéry Ármin és Bálint Gábor, s egyben születési centenárium is: Hahn István és Scheiber Sándor lenne száz éves.


Bacherről - aki Wilhelm Bacher néven ismert a Wissenschaft des Judentums nemzetközi terepén - és Scheiberről bizonyára meg fognak emlékezni egykori intézményük örökösei, a Landesrabbinerseminar mai csapata, az OR-ZSE (Scheiberről 2005-ben és 2010-ben, halálának évfordulóin is tartottak emlékező konferenciákak, főleg "Scheiberről, az emberről", egész érdekes, szotorizós írások születtek akkor).
Ismerve az OR-ZSE tudoányosnak szánt előadásait....khmmm....jobban örülnék, ha a szaktanszék vagy az MTA (is) foglalkozna a jubilánsokkal.


Scheiberről utcát már elneveztek, jó lenne, ha a műveit is digitalizálnák. Nem hiszem hogy megcsinálják, hiszen a régiektől, Bachertől, Blautól, Kohlbachtól, Guttmanntól is csak méregdrága reprintköteteket adnak ki: régesrég lejárt copyrightú, gyakran szerkesztés nélküli, beszkennelt szövegekből. Sokkal hatékonyabb és olcsóbb lenne beszkennelni és feltenni a netre, ahogy Bacher német nyelvű szövegeivel is teszik szerte a nagyvilágban, többek között a Frankfurti Egyetem judaica gyűjteményében.


Ami Vámbéryt illeti, rendszeresen rendeznek róla konferenciákat Dunaszerdahelyen, a második és a harmadik anyaga fenn van a MEK-en, de ez egyrészt édes kevés (azóta hányat rendeztek már...), no meg a (társ)szervező Vámbéry Polgári Társulás weboldala évek óta nem frissül, amúgy is alig van rajta tartalom. Pedig a magyar nyelvű szövegeket az itthoniaknak kell feltenni (négy darab fenn van a MEK-en), ha már a német nyelvű művek gazdag választéka ugyis megtalálható kedvenc helyemen, a MENADOC-on (sokkal több, mint Goldzihertől, ejnye)


Hahn István emlékére nemsokára konferenciát szervez az ELTE és a családi alapítvány, kol ha kavod.
A MEK-en is fent van két műve, a Zsidó ünnepek és népszokások, és a Naptári rendszerek és időszámítás, de ennél sokkal többet kellene feltölteni, főleg az eldugott Acta-beli írásait.


Kedves mongolosok, Bálint Gábor - figyelitek, hogy Goldziher (!!) fényképét tették fel a WIKI-re, áááá!) értékelése és elhelyezése rátok vár, bár a polyglott személye miatt oda fogok figyelni minden róla szóló írásra. Gondolom Ti sem akarjátok megvárni, amíg teljesen elmerül szegény a szittya-turáni stb koordinátarendszerben :)


Jubileumokra fel! 



3 megjegyzés:

  1. " figyelitek, hogy Goldziher (!!) fényképét tették fel a WIKI-re"

    Hahaha, ez mekkora már :))

    Bálintra tényleg ráférne már egy normális konferencia + életrajz, mert a legkülönbözőbb legendákat olvastam róla:
    “Elsőként állított össze mongol, […] és kalmük szótárt a világon”

    Ja, Kowalewski 1844-49, Zwick 1852.

    „Ő volt az első Európaban, aki japán […] nyelvet tanitott.”
    Erről meg már a blogon írtam :) http://fubito.blogspot.jp/2013/02/japan-nyelvoktatas-europaban-kezdetek.html?spref=fb

    VálaszTörlés
  2. valószínűleg Európa alatt Magyarországot gondoltak, csak általánosodott...:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Háát, ha az OMM magyarországi részére gondoltak, akkor talán igazuk lehet :) (Bécs 1869- állítólag)

      Törlés