2013. jún. 19.

Vámbéry emlékév

Zajlik az Emlékév, van Vámbéry Ármin Centenáriumi Emlékbizottságunk, lesz számos kiadvány és egy Emlékkonferencia is 


- tudhattuk meg az Emlékbizottság keddi sajtótájékoztatóján.

REMEK!

Minden esemény(sorozat), ami kicsit is ráirányítja a reflektort az orientalisztika múltjára és jelenére, dicséretes. Különösen, ha az Állam is belead némi pénzt. Köszi!!!

Szerencsére Vámbéry volt annyira celeb, hogy személye, legendája ma is felkelti és fenntartja a figyelmet. Talán a tudomány is profitálhat ebből a hírnévből.

Neves hazai és külföldi szakemberek adnak majd elő az Emlékkonferencián. Az esemény ideje 2013. szeptember 13. Péntek 13, egyúttal Jom Kippur előestéje.

Ez a legjobb alkalom a központi Vámbéry-konferenciára, elvégre csak egy izraeli előadó lesz (neki biztos mindegy) az érdeklődő mózesvallásúak pedig, ha nem akarnak izzadva és lestrapálva rohanni az eseményről a zsinagógába, majd elmennek korábban - és kihagyják pl. az emlékkiállítás megnyitót.

Nem lehet minden privát kis igényt figyelembe venni egy komoly, nemzetközi eseménynél! Elvégre csak a legnagyobb zsidó ünnep köszönt be aznap, amikor még azok is elmennek a zsinagógákba, akik amúgy egész évben elkerülik a templomukat. Különben is, Vámbéry minden volt: zsidó, protestáns, muszlim... hagyjuk ezt a kicsinyes partikularizmust!


Érdekes infókat tartalmaz még a sajtóanyag: ha lesz pénz, újra kiadják Vámbéry Küzdelmeim c. memoárját - igaz fenn van a neten, szabadon letölthető a Magyar Elektronokus Könyvtár oldalán.

A Magyar Tudomány nyári számában megjelenő tanulmányokat pedig (miközben nyomtatva és online is könnyen hozzáférhető a folyóirat) kötetben is megjelentetik.

"A meghívottak utazási költségeit az MTA, szállás- és étkezési költségeit az ELTE  és az EMMI vállalta magára". Ott jó a menza.


Remélem, e jó gyakorlat nyomán 2021-ben lesz egy remek Goldziher-emlékbizottságunk, és szervezünk egy nagy konfit. De ugye nem Erev Karácsonykor?



1 megjegyzés:

  1. Én mindehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy Vámbéry ”The Life and Adventures of Arminius Vambéry” c. könyve japán fordításban is olvasható.
    ( ペルシア放浪記 -托鉢僧に身をやつして-)

    VálaszTörlés