2012. aug. 14.

PPKE Arab szak

Pázmány BTK Arab szak

Most nézzük a konkurrenciát :) a Pázmány BTK Arab tanszékének honlapját: www.arabtanszek.hu

De...pardon...nem is ez a tanszék neve...hanem...most mi is?

1) a kari honlapon: "Arabisztika Tanszék"
http://btk.ppke.hu/karunkrol/intezetek-tanszekek/klasszika-filologiai-es-orientalisztikai-intezet/arabisztika-tanszek 

2) a saját honlapon, bal fölül:  "Arab Nyelvi és Iszlám Tudományok Tanszék"

3) de egy sorral lejjebb már: "Arab Nyelv és Iszlámtudományi Tanszék"

tessék végre eldönteni...legalább EGY honlapon belül...Arab "nyelv" vagy "nyelvi", "Iszlám tudományok" vagy "Iszlámtudományok". Ez ciki (vö: álamfő...)


A Tanszék bemutatása során megmagyarázzák a különbséget az ELTE-vel szemben:

"Az ELTE keretében működő arab szak hivatalos neve „Arab és sémi filológiai tanszék”, azaz az arab nyelvet a sémi nyelvek összefüggésébe állítva tanítja. A PPKE BTK arab tanszékének hivatalos neve ezzel szemben „Arab és iszlámtudományi tanszék”, azaz az arab nyelvet és a kultúrát az iszlám felől vizsgálja." (http://www.arabtanszek.hu/index.php?page=static&item=45)

Első megjegyzés: ez már a NEGYEDIK név:  „Arab és iszlámtudományi tanszék”   vááááá...

Rögtön ellentmondással indít:  "Az ELTE keretében működő arab szak hivatalos neve „Arab és sémi filológiai tanszék". Ugyanmár...a szak neve nem lehet "tanszék". A szakról beszélünk vagy a tanszékről?
A SZAK neve az ELTEn sosem volt  „Arab és sémi filológiai tanszék” (legalabbis az elmult 30 évben) hanem "Arab szak" (illetve mostmár "Keleti stbstb arab szakirány"). De a tanszék neve sem „Arab és sémi filológiai tanszék” hanem "Sémi Filológiai és Arab Tanszék" (http://www.btk.elte.hu/intezetek)
Profilirozni csak pontosan, szépen...

Na jó, ne legyünk kicsinyesek! Lássuk a karakterisztikus arcél indoklását. Ez sem stimmel, mert az ELTE ugyanúgy az "Iszlám felől vizsgálja" az arab nyelvet, ahogy a PPKE sem felejti el a "sémi nyelvek összefüggését" (kell szír és héber nyelvet is tanulni, ahogy az ELTEn is lehet törököt és perzsát a specializáció során). Ez tehát NEM különbség a két szak között. De próbálkozásnak jó volt :)

Lássuk a honlapot. Ebben - egyelőre - kiütéssel győznek az ELTE felett.

"Oktatók", "Kutatások": van leírás mindenkiről és sokmindenről

"Képzések": BA és MA tanegységlista, illetve az adott félév órarendje. Ami hiányzik, s ami megvan az ELTE honlapon (2009-es állapotban :))) az az egyes kurzuspok leírása, tartalma. Ez azonban pótólható.

"Végzettek", "Szakdolgozatok": nagyon jo, kell az alumni :)

ami üres: a "Hírek" és a "Kultúra" menüpont, sajnos

Összefoglalva: az ELTE arab szakjához/tanszékéhez képest valóban informatív, frissíteni azért itt sem ártana gyakrabban :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése