2013. dec. 1.

Akadémiai székfoglaló: Shaul Shaked

Shaul Shaked, az MTA külső tagjának székfoglalója: 

Korai perzsa dokumentumok Khorászánból

Az előadás időpontja: 2013. december 2. (hétfő) 14:00 óra 

Az előadás helyszíne: Magyar Tudományos Akadémia Székháza, Felolvasóterem




Az előadás témája egy Afganisztánban újonnan felfedezett leletegyüttes bemutatása. Ez a dokumentumgyűjtemény a perzsa nyelvű zsidó szövegek legfontosabb felfedezésének tekinthető, hasonlóan az arab, héber vagy arameus nyelvűekhez, amelyek az elmúlt években kerültek napvilágra. A felfedezett emlékek között megtalálhatóak jól ismert művek töredékei, például a 10. században Bagdadban élt kiemelkedő nyelvtudós és filozófus, Rav Saadia Gaon írásai, a héber nyelvű költészet egyes darabjai, de olyan könyvek töredékei is, amelyek a kutatás számára eddig teljesen ismeretlenek voltak. Ezek közé tartoznak például a napi ima vagy az ünnepi ima rendjére vonatkozó előírások, bibliai könyvek fordítástöredékei, valamint kommentárok és orációk. Mindezek a fragmentumok a héber írású zsidó-perzsa nyelv különböző változatait képviselik.
Ezeken az irodalmi műveken kívül a gyűjtemény részét képezi a Bamijánban és Ghaznában (a mai Afganisztán területén) egykor élt kereskedők személyes dokumentumait tartalmazó archívum is. E leletek között vannak levelek, valamint jogi letétek és számlakönyvek dokumentumai, melyek a térség 11. századi történetének alaposabb megértését segítik. Egyes dokumentumok pontos datálással is rendelkeznek.
Az előadásban a fenti dokumentumegyüttesből mutatok be néhányat felfedezésük körülményeinek, valamint történeti, kulturális és nyelvészeti jelentőségük ismertetésével.
Forrás: MTA 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése