2013. aug. 18.

Felvételi ponthatárok 2013 PPKE

Illendő egy hónappal a ponthúzások után végre kitekinteni az ELTÉ-n illetve fővárosi határokon túlra, nem igaz?


A Pázmány orientalista képzéseit illetően jó hír, hogy BA és MA szinten is elindul az Arab szak (tavaly nem indult BA), 4+1 fővel, 331 pont kellett az állami és a fizetős képzésre is BA-n, MA-ra pedig 3 főt vettek fel 81 ponttal.

Idén sem indul azonban a Pázmányon a Hebraisztika, lassan elfogynak a BA-s hallgatóik :(

2012 óta Kínai szakirányon is lehet a Pázmányon tanulni, idén 7 főt vettek fel 316 ponttal. Ekkora csoportban már lehet nyelvet - meg mást is - tanulni.


Kérdés, hogyan oldják meg mindezt a Károlin, ahová Japán szakra tavaly is, idén is 100 főt vettek fel, s a ponthatár, ez az idei év egyik döbbenete: 242 (!) pont állami, 240 pedig költségtérítéses képzésen. Csak azt nem vették fel tehát, kis tulzással, aki nem is jelentkezett. Tavaly csak 9 főt vettek fel államira, nekik 435 pontot kellett elérni, a nagy tömeg legalább költségtérítéses volt 242 pontért. A helyzetre "adekvát reakciókat" olvashatunk Sedna blogján.


Nem lenne teljes a felvételi körkép, ha nem vetnénk egy pillantást Szegedre, ahol a számok alapján stabilan folytatódik az Altajisztika szak, igazán családias létszámmal (BA: 6+3 fő, 332 ill. 240 ponttal), MA-n privatissimum jellegű képzéssel (1 fő, 93 pont)


forrás: www.felvi.hu a számok hitelességéért blogunk nem vállal felelősséget :) 

1 megjegyzés:

  1. Az a kínais meg altajisztikás létszám tényleg egész jó. Ezzel már valóban lehet kezdeni valamit :) Mongolon mi is ennyien lehettünk.

    A 100 japános meg...ehh.

    VálaszTörlés